Karácsonyi puding – ahogy az Azúrnál szokás
Bizonyára Önökkel is megtörtént
már, hogy egy-egy illat, egy fűszerkeverék zamata egy ünnep
hangulatát jelezte. Bár mi, magyarok karácsonykor bejgli és mézes
sütemény zamatokhoz szoktunk, egyre többször találkozunk,
ezekben az ünnepi időkben, más népek, más és más íz és illat
együttesével is. De érdemes a megszokott, az otthon hangulatát
idéző süteményeinken kívül másokat is megismerni?
Süli János, az Azúr séfje
jóvoltából mi most, egy angol eredetű karácsonyi finomság
receptjét osztjuk meg Önökkel. Ha kipróbálják az angol puding
elkészítését, akkor lehet, hogy az iménti kérdésünkre igent
válaszolnak. De, ha karácsonykor az Azúr Szállodát választják
szálláshelynek, akkor az iménti kérdésünkre biztos, hogy
igennel válaszolnak. A Hotel Azúrban, mindenesetre, a lent leírt
karácsonyi pudinggal és minőségi szolgáltatásokkal várjuk
Önöket, december 24-én is!
Hozzávalók
Mérő eszköz: egy nagy kávéscsésze,
2 dl-es.
(A tésztába)
1 csésze sima liszt
1 csomag sütőpor
1 csésze mazsola, előzőleg brandy-be
áztatva majd lecsepegtetve
1 csésze apróra vágott aszalt szilva
1 csésze puha vaj
1 csésze kenyérmorzsa
1 csésze barnacukor
1 csésze tej
½ csésze mandula, durvára vágva
½ csésze dió, durvára vágva
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
1 narancs reszelt héja
8 evőkanál brandy
(A tetejére)
10 dkg magas kakaótartalmú csokoládé
1 dl tejszín összeolvasztva
Elkészítés:
A lisztet elkeverem a sütőporral, majd a többi hozzávalóval és egyenletes masszává gyúrom. A sütőt előmelegítem 120 fokra. 6 db szuflé (nagyobbacska kávéscsésze) formát kikenek vajjal, majd kilisztezek. Szétosztom bennük a tésztát, kicsit le is nyomkodom. Alufóliával lefedve, 2-3 helyen lyukat szúrva rajta beleállítom egy vízzel teli tepsibe. Kb. félig kell, ellepje a formákat. Kb. másfél órát gőzölöm a sütőben. Kiborítom egy tányérra a kész pudingot, majd csokit olvasztok fel egy kis tejszínnel, ezt csorgatom a tetejére.
Fogyasszák egészséggel!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése